Så funkar det

Vad betyder egentligen blåklassade byggnader? Hur skapar man mötesplatser där folk vill vara? Vad gör en koreograf egentligen och hur beskär man de vackra pilträden som skapar en grön allé i Telestaden? Telestaden har en historia, en nutid och framtid väl värd att prata om. Genom "Så funkar det" får du lära dig om allt mellan himmel och jord med en självklar koppling till vår fina stadsdel.

telestaden_piltrad

Att beskära pilträd

Lämplig tid för beskärning av pil är juli-september och senvintern. För större träd brukar man tala om uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, avlastningsbeskärning och för pilar även hamling. Uppbyggnadsbeskärning görs under de första åren, då man säkrar trädets framtid genom val av krongrenar. Underhållsbeskärningen fortgår under längre tid. Då tar man bort torra, döda grenar, glesar ut täta partier och formar trädet vid behov. Avlastningsbeskärning innebär att man tar bort eller kortar av grenar som kan gå av. Detta gäller mest äldre träd. Hamling betyder i praktiken att alla grenar kapas tillbaka till en viss höjd med några års intervall.

I Telestaden finner du en vacker allé av pilträd.

Att börja löpträna

Att börja löpträna behöver inte vara varken superjobbigt eller tidskrävande. Spring 800 meter om du vill, eller 8000. Ta en långprommis i naturen och spring bara i nedförsbackarna. Eller mellan varannan lyktstolpe. Löpning ger inte bara starka ben, starka leder och starkt skelett. Blodtryck och kolesterol hålls på en bra nivå och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Bor man nära telestaden med vackra Drevviken och alla promenadstråk runt hörnet finns alla anledningar att sätta igång. Spela favoritmusiken i lurarna, eller starta en grupp som peppar varandra. Kom ihåg att börja långsamt. Den viktigaste regeln är att inte ta i för mycket från början. Ha roligt! Spring så långt eller kort du vill. Du bestämmer över din egen löpning och kan anpassa den efter dina egna preferenser. Så sätt igång, njut av löpningen och känn hur det gör gott för både kropp och själ!

telestaden_loptrana
televerket_crop

Televerket

Televerket var fram till 1 juli 1993 det verk som ägde och drev Sveriges telenät, TV-nät och mobila nät. När telefonen kom i bruk på 1880-talet kom uppfinningen att komplettera verksamheten hos Telegrafverket (eller Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket som namnet var från början). Många är vi som kommer ihåg dom orangea bilarna och telefonkioskerna med den klassiska logotypen.

Namnet Televerket lever än idag kvar i folkmun. När ett företag ville registrera bilfirman Televerket Global fick dom avslag. Efter flera turer avgjordes fallet i Kammarrätten som avslog med motiveringen att ordet televerket är så starkt förknippat i historien att det kunde betraktas som heligt. Telestaden har ett historiskt arv, väl värt att berätta vidare.